Wijzigingen jeugd 2020

07 november 2019


De KNLTB wil samen met de verenigingen en tennistrainers meer kinderen, met meer plezier, meer wedstrijden laten tennissen. Want uit onderzoek blijkt dat ze dan sneller beter worden, makkelijker vriendjes maken, meer binding krijgen met de vereniging en daardoor langer lid blijven.

Om nóg meer kinderen wedstrijden te laten spelen en met meer plezier te laten tennissen, is het noodzakelijk om regelmatig de wensen en behoeftes van jeugdspelers in kaart te brengen en te kijken hoe het aanbod kan worden verbeterd en versimpeld. Vanaf de Voorjaarscompetitie 2020 voert de KNLTB dan ook een aantal wijzigingen door met als doel dat kinderen met meer plezier op de baan staan. 

De wijzigingen zien er als volgt uit:
 • Aanpassing in de leeftijden bij Tenniskids en Junioren;
 • Vernieuwen van de Junioren competitie;
 • Het doorvoeren van een derde set wedstrijdtiebreak (tot 10) in de enkel en dubbel bij Open Junioren Toernooien. (meer via deze link)

Naast de wijzigingen die de KNLTB doorvoert zal TC Cash het spelen van competitie in 2020 gaan aanpassen voor de jeugdleden.

Leeftijdsindeling 2020
 
Als mijn kind 11 jaar is, speelt hij dan in Tenniskids Oranje, Groen of valt hij dan onder de junioren? Moet hij meedoen aan een Tenniskids toernooitje groen of mag hij zich ook inschrijven voor een Open Junioren Toernooi? Vragen van ouders, die af en toe door de bomen het bos niet meer zien. Maar ook voor tennisleraren en verenigingsfunctionarissen is niet alles vanzelfsprekend en duidelijk. Daarom wordt per 2020 een aangescherpte leeftijdsindeling gehanteerd.
 
Hieronder het overzicht voor de leeftijdsindeling 2020 gebaseerd op leeftijd.
 
  Rood Oranje Groen Junioren Junioren
Competitie t/m 8 jaar  8 t/m 10 jaar 10 t/m 12 jaar 11 t/m 14 jaar 13 t/m 17 jaar
 
Vernieuwen van de Junioren competitie in 2020

In de afgelopen jaren nemen steeds minder jeugdspelers deel aan de KNLTB Junioren competitie. Tijden veranderen en dus ook de wensen en behoeftes van jeugdspelers. Daarom is er aan de jeugdspelers zelf gevraagd hoe we de Junioren competitie beter kunnen laten aansluiten op hun wensen. En zijn de aangepaste competitieformats voorgelegd aan Verenigingscompetitieleiders en tennisleraren. Met als resultaat een vernieuwde Junioren competitie!

De Junioren competitie bestaat in 2020 uit de:

 • Junioren competitie 11 t/m 14 jaar 
 • Junioren competitie 13 t/m 17 jaar 

Junioren competitie 11 t/m 14 jaar

Eén van de grootste wijzigingen voor de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar is het gemengd spelen, jongens en meiden spelen door elkaar en mét en tegen elkaar.  Verder zullen de junioren 11 t/m 14 jaar sets t/m 4 gaan spelen met beslissend punt systeem en een 3e set wedstrijd teoiebrak (t/m 7) gaan spelen in de enkel en dubbelwedstrijden.

Voordelen

 • Aanzienlijk kortere speeldag (+/- 3 uur);
 • Kortere wachttijden tussen de partijen;
 • Blijven spelen van 2 partijen per persoon;
 • Gemengd spelen (jongens en meisjes spelen door, mét en tegen elkaar) zorgt voor meer deelnemers, wat leidt tot:
  • Kleinere niveauverschillen
  • Kortere reisafstanden
  • Makkelijker samenstellen van teams
 • Meer baancapaciteit voor verenigingen, waardoor er meer teams kunnen worden ingeschreven.

Junioren competitie 13 t/m 17 jaar

Naast het wijzigen van de leeftijd van de Junioren competitie 13 t/m 17 jaar is één van de grootste wijzigingen het toevoegen van een mixpartij in de gemengde competitie. Verder worden er sets gespeel tot 6, 3e set is wedstrijdtiebreak (t/m 10) in enkel en dubbel

Voordelen

 • Blijven spelen van 2 partijen per persoon;
 • Spelen van een mixpartij in de gemengde competitie;
 • Telling sluit aan op de Open Junioren Toernooien;
 • Minder wachttijd door het spelen in 3 speelrondes.

Wijzigingen competitie spelen bij TC Cash in 2020 

Tot op heden moest je inschrijven als je competitie wilde spelen, met ingang van 2020 gaat dit veranderen. Omdat wij het belangrijk vinden dat kinderen wedstrijden spelen in competitieverband, zullen de jeugleden van TC Cash en in onderstaande competities uit kunnen komen, automatisch ingedeeld worden in een competitieteam. 
 • Rode competitie (t/m 8 jaar)
 • Oranje competitie (8 t/m 10 jaar)
 • Groene competitie (10 t/m 12 jaar)
 • Junioren competitie (11 t/m 14 jaar)

Mochten er toch redenen zijn dat je geen competitie wil spelen in het voorjaar van 2020, dan is er een mogelijkheid om je af te melden voor 20 december 2019 via dit afmeldformulier. Wij vragen wel om een reden in te vullen, zodat we inzicht krijgen in eventuele afmeldingen. 

Geen afmelding is competitie spelen in 2020.

Junioren competitie 13 t/m 17 jaar

Junioren die in de competitie 13 t/m 17 jaar willen gaan spelen, dienen dit als team te doen (net zoals in de afgelopen jaren).De aanvoerder van het team (of contactouder) schrijft het team in. 

Inschrijven voor de voorjaarscompetitie 2020 via dit aanmeldformulier.

Wij hopen hiermee de administratieve last voor de verenging te verminderen en hiermee leuke, gezellige en succesvolle teams te gaan krijgen van spelers die elkaar kennen en op elkaar zijn ingespeeld. Wij vinden het belangrijk dat deze groep ook, net als volwassenen samen vooraf met elkaar de teamsamenstelling bespreken.

Ben je 13 jaar of ouder en je wil in deze competitie gaan spelen maar je hebt geen team, dan kun je via dit formulier aangeven dat je wil invallen. 

We kunnen ons goed voorstellen, dat je hier nog vragen over hebt. Zeker als je kind pas lid is geworden. Dit is de 1e keer dat we hierover berichten. Stel ze daarom gerust aan ons via [email protected]

Veel wedstrijdplezier in 2020.

Jeugdcommissie en Technische commissie van TC Cash.

Nieuwscategorieën Competitie